Naturlig sang på en naturlig måde

mobil menu ikon

Lidt om vejrtrækning og støtte

24. September 2016

Der hersker ofte en del forvirring omkring, hvordan en sanger trækker vejret (indånding), og hvordan ”støtten” fungerer (udånding/sang).

Alle ved, at mellemgulvet spiller en væsentlig rolle ved indånding, men hvad der egentlig sker, er der mange forskellige meninger om. Mellemgulvet skal bevæge sig, det er der enighed om – og derfor skal denne muskel have plads nok til en fri og ublokeret bevægelse. Mellemgulvet skal, så at sige, have et frirum at bevæge sig i. Frirummet til mellemgulvets bevægelse sker ved at ”støtte” brystkassen med de indre skrå mavemuskler. Det er disse mavemuskler, der skaber en sammenhæng mellem overkroppen og underkroppen. De ”støtter” en god indånding, afbalancerer kroppen og skaber en god kropsholdning under sangen.

Musklerne mellem ribbenene (intercostalis) aktiveres også under indåndingen ved at trække ribbenene sammen, så brystkassen kommer til at sidde lidt højere oppe. Derved bliver der plads til mellemgulvet bevægelse, så det ikke støder på organerne i maven (leveren). Sangeren trækker altså ikke vejret med ”maven” – tværtimod – sangeren undgår at trække vejret med maven. Indåndingen sker alene ved hjælp af musklerne mellem ribbenene støttet af de indre skrå bugmuskler. Derfor ser man hos gode sangere en forholdsvis høj placering af brystbenet, som følge af disse musklers samfunktion.

Støtten af brystkassen under sangen foregår ved hjælp af disse muskler i samarbejde og holdes i balance, mens man synger. Derved undgår man pres mod struben, som opstår når brystkassen falder sammen.

De indre skrå mavemuskler (obliquus internus abdominis) ligger under de ydre skrå mavemuskler, som arbejder lige modsat (trækker nedad) – det er de indre, der er med til at trække vejret. Det er væsentligt, at sangeren har en fornemmelse af en slags ”støttebælte”, der løber langs siderne af brystkassen hele vejen rundt om lænden under sangen - og stabiliserer kroppen fra bækkenet og langs rygraden hele vejen op fra den nederste del af brystkassen til nakken.

Scenisk giver denne kropsholdning tillige en god udstråling af styrke og selvtillid.

Se også:

Indaanding_for_sangere_og_talere.pdf

Den_forpustede_indstiling.pdf

Ring mig op

Skriv dit navn og telefonnummer
i felterne, så hører du fra mig.

Tak for din henvendelse

Vi vender tilbage hurtigst muligt.

Min
Historie

Jeg har sunget viser, pop, gospel, kirkemusik, musical og opera. Jeg betrager sang som en kunst, der skal tages dybt personligt. 

Læs mere

Min filosofi
om sang

At gøre ellerl ikke gøre - hvad og hvordan.

Læs mere

Kontakt mig

Har du spørgsmål om sang, så kontakt mig på belcant@scanopera.dk

Læs mere

Musical-sang
Kurser

Sang - teater - skuespil           TEST DIG SELV OG DIN STEMME

Læs mere